Zlomili ste si nohu na zamrznutom chodníku? Takto môžete získať odškodné

Slovensko sa dnes zobudilo do poriadne zamrznutého rána. Situácia bola kritická najmä na západe, v Bratislave dokonca počas skorého rána ani nepremávali električky, polícia riešila aj niekoľko dopravných nehôd. Okrem ciest boli katastrofálne podmienky aj na chodníkoch. 

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby v Bratislavskom kraji do 11.00 h vyslalo 22 ambulancií k úrazom a štyri ambulancie k dopravným nehodám, pri ktorých zohralo úlohu počasie. Obrovský nápor zažili aj na centrálnych príjmoch v Univerzitnej nemocnici Bratislava aj v Nemocnici Bory. Vo väčšine prípadov išlo o zlomeniny rúk, nôh, úrazov hlavy či chrbtice. Rovnaká situácia bola aj v Košiciach, kde v nemocnici ratovali po pádoch na zľadovatenom chodníku desiatky ľudí.
 
Kto mi úraz preplatí?
 
Vytknutý členok či zlomená ruka po šmyku na chodníku môže človeku poriadne skomplikovať život. Aj v takomto prípade však máte nárok na „odškodné“. Ideálne je, ak máte v rámci nejakého vášho poistenia zahrnuté aj úrazové pripoistenie. Tak si môžete uplatniť škodu voči svojej poisťovni. Ak ale takéto poistenie nemáte, môžete vyskúšať vymáhať škodu od inštitúcie (obce, mesta) zodpovednej za údržbu a čistenie chodníka, na ktorom ste sa pošmykli.

„Správcovia miestnych komunikácií zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov okrem prípadu, že preukážu, že nebolo v medziach možností tieto závady odstrániť ani na ne predpísaným spôsobom upozorniť,“ píše sa v cestnom zákone. Ak má teda obec alebo mesto uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu, odškodnenie môžete dostať z tejto poistky. Tá kryje škody na živote, zdraví a majetku  spôsobené iným osobám.
Aby ste takéto odškodnenie dostali. však musí byť úplne zrejmé, že k úrazu prišlo naozaj kvôli neodpratanému šmykľavému chodníku. Nezabudnite si teda všetko poriadne zdokumentovať. Má to však aj jeden háčik – tzv. udalosti z vyššej moci. Ide o prípady, kedy sú vonkajšie podmienky ovplyvnené veľmi náhle a rýchlo – napríklad aj cez noc vzniknutá poľadovica.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár