Slováci chcú na dôchodok skôr, želajú si aj viac peňazí

Občania Slovenska by chceli ísť na dôchodok skôr, ako je riadny termín, teda vo veku 64 rokov. Do predčasného dôchodku plánuje ísť 18 % a výrazne skôr by na dôchodok chcelo ísť 34 % ekonomicky aktívnych občanov Slovenska. Ukázal to nedávny prieskum agentúry Focus. 

 „Tento údaj je svojím spôsobom alarmujúci. Rozumiem, že dáta ukazujú určitú túžbu obyvateľov, tá však úplne popiera dôchodkovú realitu z hľadiska aktuálneho finančného zabezpečenia obyvateľov Slovenska na dôchodok,“ upozornil sociológ Martin Slosiarik. 

Ešte pred pár rokmi Slováci považovali za ideálnu výšku dôchodku 925 eur, tento rok už v prieskume hovorili o sume 1165 eur, čo predstavuje nárast o viac ako 25 %. Tento si odborníci vysvetľujú najmä zvyšovaním životných nákladov. 

Problémom je podľa nich tiež to, že ľudia si spájajú dôchodok iba so starobou a nie s finančným zabezpečením. Dostatočná dlhodobá finančná príprava je podceňovaná, no práve tá je pre spokojnú “jeseň života” kľúčová. 

Odborníci sa tiež zhodujú, že mesačne je dobré dať 10 % zo svojho príjmu na zabezpečenie na dôchodok. Ideálny čas je začať v čo najskoršom veku, najneskôr okolo tridsiatky.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár