Od nového roka sa zvyšujú odvody: Komu a o koľko?

Zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a tzv. samoplatiteľov sa majú od nového roka zvýšiť. Tento návrh schválila vláda v rámci opatrení na zlepšenie stavu verejných financií.

Sadzba poistného pre zamestnávateľa sa má zvýšiť z 10 na 11% vymeriavacieho základu, ak zamestnávateľ zamestnáva osoby so zdravotným postihnutím, sadzba poistného sa má upraviť z 5 na 5,5%. V prípade SZČO a samoplatiteľov sa má sadzba zvýšiť zo 14 na 15%. Zvýšenie navrhujú z dôvodu kritickej situácie s verejnými financiami.
 
Kabinet zároveň odobril aj nepriamu novelizáciu zákona o zdravotných poisťovniach. Návrh má znížiť výšku percentuálnej sadzby príspevkov na činnosť Operačných stredísk tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby, Národného centra zdravotníckych informácií a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. To odôvodňujú potrebou šetrenia prostriedkov verejného zdravotného poistenia.
 
Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej tieto riešenia prinesú do zdravotníctva v budúcom roku o 357 miliónov eur viac. Opatrenia sú súčasťou balíka na konsolidáciu verejných financií. V budúcom roku má do rozpočtu celkovo priniesť viac ako 1,5 miliardy eur.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár