Zimné obdobie je na saunovanie ako stvorené

Príchod nového roku so sebou priniesol i poriadne ochladenie. Teploty klesajú pod nulu, mrazy v niektorých oblastiach dokonca pripomínajú severské krajiny. Práve toto obdobie je ideálne na návštevu saunového sveta- príjemné teplo je prospešné nielen pre naše telo, ale i ducha. Ak ste ešte neobjavili čaro saunovania, je najvyšší čas!

Odborníci sa zhodujú na tom, že pri dodržiavaní správneho postupu môže byť návšteva sauny pre náš organizmus viac ako priaznivá. Práve pravidelná návšteva tohto zariadenia posilňuje našu imunitu, zvyšuje obranyschopnosť a zlepšuje dýchanie. Sauna naviac zlepšuje prekrvenie tkanív, čo badať hneď na prvý pohľad- naša pokožka je ružová, miestami dokonca rozpálené do červena. Pobyt v horúcej drevenej saune tiež môže prospievať našej psychike, odbúrava stres a navodzuje pocit upokojenia.

Sever verzus Slovensko

Fínsko je krajina, kde teploty bežne klesajú hlboko pod bod mrazu a práve tu je saunovanie mimoriadne obľúbené a má dlhú tradíciu. U nás sa táto aktivita teší čoraz väčšej obľube, hoci, nie každému je pocit prehrievania príjemný. Pobyt v saune však nie je vhodný pre každého, odporúča sa preto pred prvou návštevou poradiť sa s lekárom. Všeobecne sa saunovanie považuje skôr za zimnú aktivitu, nakoľko v letných horúčavách vyhľadávame skôr miesta, kde sa schladiť. Naviac, prehriatie organizmu, ktoré je prirodzenou súčasťou saunovania, napomáha k likvidácii vírusov a baktérií.

Kedy je najvhodnejší čas?

Na návštevu sauny je ideálny skôr podvečerný čas, vzhľadom na to, že telo sa v horúcom priestore dokonale zrelaxuje- a po odchode zo sauny sa odporúča pokračovať v oddychu i doma. Do sauny by sme rozhodne nemali ísť ihneď po náročnej fyzickej aktivite, rozhodne nie po konzumácii ťažkých jedál; ideálny čas je cca dve hodinky po jedle.

Počas saunovania môžete telo masírovať hubkou, prekrví sa pokožka, urýchli potenie a odplavovanie nečistôt z kože.

Ochladzovanie nielen pre ľadové medvede

V blízkosti sauny nájdete bazénik či kaďu určenú na ochladenie organizmu. Hoci nepatríte k skupine ľadových medveďov, rozhodne ho neobchádzajte a ponorte sa doň. Teplota tela sa začne vracať do normálu, roztiahnuté cievy sa začnú sťahovať a naštartuje sa vyplavovanie škodlivín.

Oddych ako čerešnička na záver

Či sa rozhodnete zrelaxovať priamo na lehátku vo wellness centre, alebo doma na obľúbenej pohovke, je len na vás. Rozhodne sa však už nevracajte k práci- pustite si obľúbenú hudbu, vyhraďte si čas len na seba, prípadne zapáľte sviečku a relaxujte. Zaslúžite si to!

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár