Zdravé opálenie

Zdravé opálenie – ako na to?

K letu neodmysliteľne patrí slnko, voda, chladivé drinky a tony zmrzliny. A prirodzene aj krásne (a hlavne zdravo) opálená pokožka. Tá zaujme na prvý pohľad, no dosiahnutie prirodzeného karamelového odtieňa nie je vôbec jednoduché.

Nech už patríte k svetlému fototypu, alebo máte od prírody snedú pokožku, pri pohybe na slnku by ste nemali zabúdať na správne zvolený prípravok- a to v akomkoľvek ročnom období. Nielen v horúcich letných dňoch, ale i na pobyte v obľúbenom lyžiarskom stredisku či horskej chate by opaľovacie krémy mali mať svoje stále miesto.

Aby pokožka nebolela

Občas sa stane, že naša pleť reaguje na slniečko inak, ako sme predpokladali a po pobozkaní slnečnými lúčmi je začervenaná, s nepeknými vyrážkami. V horšom prípade sa spáli hneď v prvý deň vytúženej dovolenky a zvyšné dni sme nútení tráviť v ochrannom oblečení.

Ulice sú obzvlášť v letnom období plné ružovkasto opálených milovníkov slniečka. Ako sa teda správne chrániť?

Faktor si vyberáme individuálne

Trh s opaľovacími prostriedkami dnes ponúka nespočetné množstvo produktov. To, ktorý si nakoniec vyberieme, záleží predovšetkým od našej pokožky a destinácie, kam za slniečkom cestujeme. Obzvlášť vysoký faktor volíme pre deti, ktorých pokožka je mimoriadne citlivá.

Ochranný faktor sa nachádza i v denných krémoch či make-upoch, takže sme chránení i takýmto spôsobom.

Odborníci radia použiť opaľovací krém 15 až 20 minút pred plánovaným pobytom na slnku a taktiež treba mať na pamäti, že aplikáciu je potrebné opakovať približne každé dve hodiny, ihneď po kúpaní, alebo keď sa priveľmi potíme.

Netreba zabúdať na uši, čelo, priehlavky na nohách a lakťové jamky. Tieto miesta totiž veľmi často obchádzame a vystavujeme ich tak riziku spálenia.

Slnko môže poškodiť náš zrak- na ochranu pred UVA aj UVB lúčmi chránia kvalitné slnečné okuliare.

Vhodný odev dokáže zázraky

Odborníci radia vyhýbať sa pohybu na priamom slnku v čase najvyššieho tepla (od 10. hodiny do 15. Hodiny). Ak už musíme, zvoliť by sme mali ľahké priedušné oblečene svetlých farieb, ktoré umožní pokožke dýchať.  

Ochrana hlavy je tiež dôležitá, preto klobúčiky či šatky by nemali chýbať v šatníku každého z nás. Neodporúča sa však nosiť ich neustále, i pokožka hlavy musí dýchať.

 

 

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár