Domáca lekáreň

Tradičná medicína zatočí s chorobami

Zdravie máme len jedno a je dôležité, aby sme sa oň patrične starali. Denne sme vystavovaní faktorom, ktoré oslabujú našu imunitu- obzvlášť v jesenných a zimných mesiacoch. Nádcha, prechladnutie či chrípka na nás útočia z každej strany a zásoby liekov v domácej lekárničke sa s príchodom viróz zväčšujú. Dá sa to však aj inak, pomocou receptov našich starých mám.

Staré známe porekadlo hovorí, že príroda je najlepší lekár. Nielen že je pravdivé, ale pokiaľ sa ho budeme držať, môže zachrániť okrem zdravia aj našu peňaženku. „Babské recepty“ pritom zaberajú nielen v prípade zdravotných problémov, hoja tiež pokožku, vlasy či zuby. Ich účinky sú častokrát dlhodobé a ich pravidelné /po/užívanie pôsobí ako prevencia pred chorobami. 

Stop kašľu

Kašeľ sprevádza nejedno prechladnutie alebo chorobu a zatiaľ čo so zápalom či infekciou si najlepšie poradia medikamenty, na nepríjemný kašeľ sú občas prikrátke. Vtedy nastupuje príroda.

Cibuľa a cesnak rozpúšťajú hlieny a tlmia bolesť. Skvelý je cibuľový čaj alebo sirup s citrónom a medom, cibuľovo-majoránový čaj a cesnakový sirup. Osvedčené sú tiež:

TIP na dobrú noc: Cibuľové vrecúška pri posteli (cibuľu pokrájajte alebo rozpučte, vložte do plátenného alebo bavlneného vrecka a zaveste na noc blízko hlavy prechladnutého človeka)

Svetlé pivo zaberie pri dráždivom suchom kašli. Zohrejte ho a 2x denne z neho upite pár dúškov

Teplé mlieko s medom a trochou rozpusteného masla pomôže pri kašli spojenom s prechladnutím

Naštartujte trávenie

Pri hektickom spôsobe života je naše stravovanie prinajlepšom nepravidelné- následkom čoho sú nepríjemné bolesti brucha a problémy s trávením. Rýchlu pomoc nájdete v kuchyni v podobe tria rasca, škorica a semienka feniklu. Pripravte si čaj a úľava sa dostaví.

Poranenia kože

Bodnutie včelou je nepríjemné a jedným zo spôsobov ako zmierniť bolesť a predísť opuchu po vpichu žihadla je priložiť na miesto bodnutia rozkrojenú cibuľu.

Prvá pomoc pri popáleninách, ktoré vzniknú v domácnosti, je natieranie poraneného miesta strúhaným zemiakom. Ten zabraňuje opuchom a pomáha hojiť rany.

Krása ukrytá v prírode

Tradičná medicína pozná tiež domáce recepty na zachovanie mladého a sviežeho vzhľadu. Tajomstvo krémov a sér sa ukrýva práve vo výťažkoch z liečivých bylín, no rýchlu pomoc bez pridanej chémie neraz nájdeme v chladničke či komore. Tmavé kruhy pod očami zredukujú obklady z uhorky či mlieka, kokosový olej, ale aj vrecúška z čaju.

Bylinky a liečivé rastliny

Vyskúšajte tiež rady starých mám, ktoré poznali prírodu ako svoju dlaň a jej liečivé účinky využívali vo svoj prospech :

Šalvia lekárska alebo aj „babské ucho“: zápaly v ústnej dutine (problémy s ďasnami, zápach z úst), problematická pleť, poranenia kože, problémy s psychikou či trávením

Harmanček, rumanček pravý alebo kamilka sa využíva pri urýchlení hojenia rôznych poranení (popáleniny, odreniny), zmierňuje tráviace ťažkosti, menštruačné kŕče a migrénu, upokojuje myseľ. Naparovanie sa nad kamilkami vyčistí a spriechodní dutiny pri začínajúcej chrípke a nachladnutí.

Palina pravá je doslova balzamom na trávenie a týždenná kúra vie urobiť s trávením zázraky. Dlhšie liečenie Palinou pravou sa však neodparúča. A ak máte žalúdočné vredy alebo ste tehotná, vyhnite sa jej oblúkom. 

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár