Vláda ohlásila zmeny v rodičovskom dôchodku, pôjdu z 2 %

Rodičovský dôchodok v podobe akej ho poznáme teraz od budúceho roka skončí. Po novom bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. Novinku ohlásil čerstvý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Podľa neho je zo strany odbornej verejnosti na zrušenie rodičovského dôchodku obrovský tlak, keďže je ale zakotvený v ústave, zrušiť ho nemožno.

Ústava podľa neho ponúka dve cesty, akým spôsobom môžu deti prispievať svojim rodičom na dôchodok. Prvá je cez odvody do sociálneho poistenia, druhá cez časť daní. „A my sme sa rozhodli, že to bude tá druhá cesta. Konkrétne, deti budú môcť prispieť svojim rodičom z tých známych dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb,“ dodal minister.

Podľa predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska Michala Kotiana je súčasný systém vyplácania rodičovského dôchodku nespravodlivý, pretože veľká časť dôchodcov ho na rozdiel od 13. dôchodku nedostáva. „Deti, ktoré zarábajú menej ako 620 eur, totiž nedávajú nič rodičom, pretože neodvádzajú peniaze do Sociálnej poisťovne,“ upozornil. Tieto dávky nedostanú ani rodičia, ktorých deti pracujú v cudzine.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár