Víkendový výlet či dovolenka pri mori? Bez cestovného poistenia ani na krok!

Cestovanie za hranice sa stalo už takmer bežnou súčasťou našich životov. Mimoriadne vyhľadávané sa za posledné roky stali vďaka lacným lowcostovým letenkám niekoľkodňové víkendové výlety do európskych metropol. Oveľa dostupnejšie sa tiež stali najmä vďaka cestovným kanceláriám aj exotickejšie destinácie ako Afrika či Karibik. Netreba však zabúdať ani na tradičné letné dovolenkové destinácie, ktoré patria v našich končinách medzi najobľúbenejšie. V každom prípade – všetky druhy dovolenky spája jedno základné pravidlo – na žiadnu z nich by ste sa nemali vybrať bez kvalitného poistenia! 

Pas, peniaze a …. POISTENIE 

V prípade zahraničnej cesty či dovolenky by malo byť cestovné poistenie samozrejmosťou. V žiadnom prípade sa neodporúča na ňom šetriť. Ak sa totiž niečo náhodou skutočne stane a vy máte nekvalitné poistenie, “ušetrené” vám bude nanič. Skôr či neskôr to totiž niekde doplatíte. 

Poistenie by ste si mali vyberať tiež na základe vašej cesty. Je dobré si porovnať viaceré poistenia a aj v závislosti od charakteru vašej dovolenky – iné poistenie treba voliť v prípade výletu na hory a iné do mesta. Mnohé firmy vám už dokonca dokážu vytvoriť poistenie skutočne na mieru. Dôležité je tiež si ho zabezpečiť včas a na presný dátum vašej zahraničnej cesty, ani o deň menej. 

Kartička poistenca nestačí 

V rámci cestovania do Európskej únie je situácia o niečo jednoduchšia. Časť poistenia totiž automaticky pokrýva Európsky preukaz zdravotného poistenia. V štátoch EÚ tak máte nárok na zdravotnú starostlivosť za tých istých podmienok a za rovnakú cenu ako osoby poistené v danej krajine. Nezabúdajte však, že zdravotné systémy sa v jednotlivých krajinách líšia, takže úkony u nás bezplatné, si v inom štáte môžete doplácať. Dôležité je tiež dodať, že preukaz poistenca reálne nenahrádza cestovné poistenie a tak nepokrýva napr. súkromnú zdravotnú starostlivosť, let do domovskej krajiny či náhradu strateného alebo odcudzeného majetku. 

Alfou omegou sú liečebné náklady 

Pri klasickom cestovnom poistení je dôležité si všímať najmä výšku liečebných nákladov. Z toho totiž hradíte všetky náklady na ošetrenie, hospitalizáciu, transport do nemocnice a prípadne aj repatriáciu. Všímajte si tiež čo zahŕňajú asistenčné služby, aby ste sa vždy vedeli niekomu ozvať pokiaľ sa náhodou niečo stane. Telefonická linka by ideálne mala byť dostupná non-stop. Druhým najdôležitejším poistením je poistenie zodpovednosti. Ak niekomu poškodíte majetok, škodu alebo aj ujmu na zdraví, oceníte ho. Ako sme už spomínali aj vyššie, zvážte aj charakter vašej dovolenky. Pokiaľ sa chystáte na hory, k vode, či honbu za adrenalínovými športami, treba si zvoliť komplexnejšie poistenie. To základné vám totiž v prípade záchrany na horách či z mora stačiť určite nebude.  

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár