Úroky porastú, ak môžete, refinancujte už teraz!

Uplynulé roky bolo čerpanie hypoték mimoriadne výhodné. Úroky boli dosť nízke a požičať si peniaze od banky na vysnívanie bývanie tak bolo pomerne jednoduché. Tieto časy sú však nenávratne preč a úrokové sadzby začali postupne stúpať.

Množstvo ľudí sa tak pri prepočítavaní koľko a ako dlho ešte budú platiť poriadne zapotili. Odborníci odporúčajú, aby ľudia nečakali a ak je to možné, refinancovali si hypotéky pred uplynutím riadnej doby fixácie. Výhodné to môže byť najmä pre tých, ktorým končí viazanosť úrokovej sadzby tento rok.

Prognózy Národnej banky Slovenska totiž hovoria, že úroková sadzba na hypotékach narastie do konca roka až na 4,5 % ročne. Niektorým klientom sa teda preto oplatí nečakať až na riadny termín fixácie, ale uvažovať o refinancovaní čím skôr.  

Bublina spľasne

Množstvo ľudí najbližšie roky čaká ťažká situácia. Žijú totiž ešte v bubline nízkych úrokov, ktoré však už reálne neexistujú. Tento rok pritom skončí fixácia až približne 80-tisícom úverom na bývanie.

Aj preto sa bankoví odborníci zhodujú, že niektorým klientom sa viac oplatí predčasne opustiť fixáciu. Ide najmä o klientov, ktorí si požičiavali ešte za podmienok, kedy úroková sadzba bola pod 1 % ročne.

Odborníci varujú, že v ďalších mesiacoch budú hypotéky ešte viac zdražovať a na tak nízke úroky môžeme určite na najbližšiu dobu zabudnúť.

Nezabúdajte na rezervu

Pre niektorých ľudí budú pravdepodobne po novom zvýšené splátky výrazným škrtom v rozpočte. S cieľom znížiť svoje mesačné splátky a ušetriť tak premýšľajú aj nad tým, že by si splácanie hypotéky radšej o pár rokov predĺžili.

Vo väčšine prípadov však celkovo za úver zaplatia viac, napriek tomu, že mesačne ide o nižšie sumy. Odborníci skôr odporúčajú mať vždy, aj pre takéto prípady, dostatočnú finančnú rezervu

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár