Lacné povinné zmluvné poistenie sa nemusí vyplatiť

Keď hľadáte povinné zmluvné poistenie na vaše auto, neriaďte sa iba cenou. Pár ušetrených eur pri PZP s nevýhodnými podmienkami sa môže neskôr prejaviť ako podstatne nákladnejšia komplikácia.

Nenechajte sa zlákať super nízkou cenou

Podľa zákona č. 381/2001 Zb. o povinnom zmluvnom poistení musí mať každý držiteľ motorového vozidla uzatvorené povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorových vozidiel. Takzvané zákonné poistenie musí mať automobil uhradené od prvého dňa prevádzky na verejnej cestnej komunikácii.

Uzavrieť poistnú zmluvu je možné buď na pobočke niektorej z poisťovní, alebo ešte jednoduchšie, pohodlnejšie a výhodnejšie online cez internet. V silnom konkurenčnom boji sa snažia poisťovne osloviť hlavne cenou, pri výbere správneho poistenia pre automobil by však nemala byť pre jeho držiteľa prvoradým faktorom.

Lacné produkty sa v prípade poistnej udalosti nemusia vyplatiť a hoci majiteľ na začiatku pri poistke ušetrí niekoľko eur, neskôr môže na šetrenie doplatiť ešte väčšími výdavkami. Problémom sú veľmi špecificky definované škody, ktoré poistenie kryje. Preukazovanie škody sa môže komplikovať zložitým dokazovaním a nakoniec pri likvidácii poisťovňa skráti plnenie a zvyšok treba platiť z vlastného vrecka. Potom zostáva iba zdĺhavé doťahovanie sa s poisťovňou súdnou cestou. Pri výbere poistenia si treba dať pozor aj na to, či sú spôsobené škody hradené bez odpočtu amortizácie.

Povinné zmluvné poistenie ako lego

Limity poistného krytia sú zvyčajne rovnaké, určuje ich totiž zákon. Aktuálne sú stanovené na 5 miliónov eur za škody na zdraví a 1 milión eur za škodu na majetku, čo pokryje drvivú väčšinu bežných nehôd. Rozdiel je v rizikách, ktoré poistenie kryje, ako aj v ponúkaných asistenčných službách. Tie bývajú často už zahrnuté v cene, pri problémoch je však pomoc s odťahom alebo výmenou kolesa neoceniteľná.

Na škody, ktoré povinné zmluvné poistenie štandardne nekryje, sa dajú prikúpiť doplnkové poistenia, ktoré poistné krytie rozšíria na ďalšie riziká. Vyskladať si tak môžete poistenie, ktoré presne vyhovuje vašim potrebám.

Motorové vozidlo sa tak v rámci PZP dá poistiť napríklad aj proti krádeži, bez nutnosti uzatvárať havarijné poistenie, ktoré sa na staršie vozidlo väčšinou neoplatí. V doplnkových pripoisteniach sa okrem toho dá nájsť aj poistenie škody pri strete so zverou, ako aj proti prírodným živlom (povodeň, požiar, zosuv pôdy, víchrica).

Na katastrofických slovenských cestách má zmysel porozmýšľať aj nad poistením proti zlému stavu vozovky, ktoré kryje predovšetkým pneumatiky a iné časti automobilu poškodené napríklad na výtlku. Po zvolení vhodných pripoistení sa už dá viac-menej riadiť cenou, pri porovnávaní ponúk sa však výborne hodia aj referencie od skúseného poistného makléra.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár