Poistenie domácnosti a nehnuteľnosti nie je to isté

Poistenie domácnosti a nehnuteľnosti nie je to isté

Kúpili ste byt alebo dom a ako zodpovedný a hrdý majiteľ si nehnuteľnosť plánujete dať  poistiť? Rozhodli ste sa určite správne, no pokiaľ vám pojmy ako poistenie domácnosti a poistenie nehnuteľnosti splývajú do jedného produktu, zbystrite a prečítajte si nasledujúce riadky.

Kúpa nehnuteľnosti je významným krokom v živote každého z nás a rozhodne nejde o lacnú záležitosť. Preto ochrana majetku pre prípad „keby niečo“ je v tomto prípade celkom opodstatnená a poistenie bytu prináša majiteľovi istý pocit bezpečia a istoty. Mnohí z nás však ešte stále nevedia, aký je rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a domácnosti.

Domácnosť vs. nehnuteľnosť

Veľmi zjednodušene povedané, poistenie nehnuteľnosti/budovy chráni všetky pevné súčasti stavby a to, čo je k nej pevne pripojené. Spadajú sem steny, podlahy, dvere, radiátory, ale aj vstavané skrine či kuchynská linka.

Naproti tomu, do poistenia domácnosti zahrňujeme zariadenie a všetko, čo možno, laicky povedané, odniesť- nábytok, koberce, domáce spotrebiče, oblečenie, doplnky a podobne.

TIP: Predstavte si, že by ste svoj byt či dom otočili hore nohami. Neporiadok, ktorý by takto vznikol, všetky veci, ktoré by vypadli, zastrešuje poistenie domácnosti. Naproti tomu to, čo by zostalo pevne na svojom mieste, je chránené poistením nehnuteľnosti.

Predmet, miesto, ako aj podmienky poistenia v oboch prípadoch presne definuje poistná zmluva.

Poistenie zodpovednosti za škody

V rámci poistenia domácnosti je možné dojednať tiež poistenie zodpovednosti za vzniknuté škody pre prípady nehody- napr. vám vytečie práčka, praskne radiátor, vytopíte susedov, alebo škodu spôsobí váš domáci miláčik. Nezabúdajte, že v prípade takéhoto poistenia klient nechráni len seba, ale aj svojich susedov.

TIP: Vždy si pre istotu overte, či takéto poistenie je súčasťou balíka automaticky, alebo si ho treba priplatiť.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár