Pitný režim ako pevná súčasť dňa

Pitný režim ako pevná súčasť dňa

„Piť sa musí“, počúvame zo všetkých strán. Avšak treba tiež myslieť na to, kedy, čo a v akom množstve popíjame. A hoci by mal byť pitný režim  samozrejmosťou, neraz ho posúvame až na samý koniec. Automaticky ignorujeme svoje telo a prehliadame signály, ktoré vysiela, čoho dôsledkom môže byť znížená koncentrácia, bolesť hlavy, únava a mnohé ďalšie zdravotné problémy.   

Voda tvorí základ života na našej planéte. Jej nedostatok vedie k vážnemu poškodeniu organizmu- a to už po niekoľkých dňoch. Pitný režim, teda príjem a výdaj vody, sa riadi viacerými faktormi ako sú vek, aktivita a okolité prostredie (napr. teplota).

Zdravotné riziká

Správny pitný režim je preto veľmi dôležitou podmienkou pre zachovanie optimálneho zdravotného stavu každého z nás. Telo musí prijať denne aspoň 1,5 až 2,5 litra vody (v letných mesiacoch viac).

Na deficit vody nás upozorní smäd, avšak ten nie je tým správnym radcom. Ak pociťujeme pocit smädu, je neskoro, pretože sme stratili viac ako 2 % tekutín. Pri nedostatku vody v organizme sa v cievach a tkanivách hromadia škodlivé látky, čo preťažuje látkovú výmenu a vylučovacie orgány.

Od rána do večera

Dopĺňať tekutiny by sme mali priebežne po celý deň, a to z celkom prostého dôvodu- naše telo si potrebuje udržať rovnováhu medzi príjmom a výdajom tekutín. Človek bežne vylúči za deň okolo 2,5 litra vody, ktorú sčasti nahradí stravou- no to nestačí. Obzvlášť pri športovaní, cestovaní či v letných horúčavách by sme mali príjem tekutín ešte zvýšiť. Obozretní by mali byť tiež starší ľudia a malé deti.

Ideálne je prijímať tekutiny zhruba pol hodiny po jedle a pol hodiny pred jedlom. Pokúste sa obmedziť príjem tekutín počas jedla. Snažte sa piť priebežne, nie nárazovo- s veľkou dávkou vody môže totiž rýchlo odísť aj časť potrebných minerálov. Pred spaním sa tiež napite, avšak s mierou- prípadne si k posteli dajte pohár vody.

Čo piť?

Ideálnym riešením je čistá voda, ktorú je dobré dopĺňať inými osviežujúcimi nápojmi. Obzvlášť vhodné sú nesladené bylinné a ovocné čaje, riedené ovocné a zeleninové šťavy a minerálky bez bubliniek. Vysoký podiel vody má aj ovocie a plodová zelenina (melóny, broskyne, paradajky, uhorky). Nápoj by nemal dráždiť žalúdok, nemal by byť príliš sladký a hustý, a má sa dobre vstrebávať. V horúcich dňoch je vhodnejšia konzumácia vlažných nápojov, ktoré prechádzajú telom postupne a osviežia omnoho viac ako ľadové.

Čomu sa radšej vyhnúť

Kofeín a bublinkové nápoje sa do pitného režimu nezaraďujú vzhľadom na fakt, že telo odvodňujú.  Pokiaľ chcete svoje telo naopak zavodniť, vyvarujte sa káve a rôznym energetickým nápojom. Kávičkári by preto nemali zabúdať na pohár vody ku každej kávičke.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár