Havarijné poistenie je v Bratislave takmer nevyhnutnosťou

Vo veľkých mestách s hustou premávkou číha na vodičov nebezpečenstvo škodovej udalosti viac ako na dedine či na vidieckych cestách a diaľniciach. Množstvo dopravných prostriedkov v pohybe na malej ploche jednoducho zaváňa nejakou komplikáciou. Ak dôjde k situácii, kedy majiteľovi na jeho vozidle vznikne škoda a nie je jasný cudzí vinník, účet za opravu si s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť zaplatiť sám.

Pri vysokých cenách servisných prác a náhradných dielov vie takáto udalosť pomerne významne zasiahnuť do finančného rozpočtu. Havarijné poistenie slúži k náhrade škody na vozidle vlastníka vozidla,  spôsobenej haváriou, ktorú on sám zavinil. Ostatní poškodení účastníci sú potom odškodnení z povinného zmluvného poistenia vinníka, ktoré musí mať uzavreté podľa zákona vlastník každého motorového vozidla.

Dopravná nehoda však nie je ani zďaleka jediným rizikom, ktoré v mestskom prostredí vodičom a ich automobilom hrozí. Havarijné poistenie, často označované aj ako kasko poistenie, chráni aj pred ostatnými hrozbami. Prírodné živly sa nevyhýbajú ani mestu, nie je to tak dávno, kedy sa cesty v Bratislave aj viacerých iných mestách behom niekoľkých minút intenzívneho dažďa zmenili na riečky a nejedno auto sa z vody napilo, čo pre motor znamená koniec jazdy. 

Trpký dúšok je to hlavne pre majiteľa, ktorý musí zaplatiť následnú opravu. Vyčíňaniu prírody sa jednoducho zabrániť nedá, ale dá sa proti nemu poistiť. S uzavretým havarijným poistením sa dá lepšie spať. Dokonca aj keď je vonku víchrica sa netreba báť, čo bude, ak mi na auto spadne strom.

Havarijné poistenie pokrýva aj škody spôsobené ostatnými prírodnými živlami, teda aj proti ohňu či zosuvu pôdy. A chráni aj pred neprírodnými živlami, dokonca aj tými kriminálnymi, teda v prípade odcudzenia alebo neoprávneného použitia motorového vozidla.

Vandalizmus na sídliskách takisto nie je ničím výnimočným, neraz sa stalo, že po prechádzke opilcov po ulici mala polovica zaparkovaných áut odtrhnuté spätné zrkadlo.

Z poistného plnenia bývajú spravidla vylúčené náklady vynaložené za prirodzené opotrebovanie, nesprávnu obsluhu alebo údržbu a taktiež v prípadoch, kedy škodu spôsobil vinník pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky. Pri výbere ideálneho poistenia je veľmi dôležité sledovať nielen cenu, ale hlavne rozsah a limity poistenia.

Nie vždy sa držiteľovi vozidla oplatí najviac to najlacnejšie havarijné poistenie. Veľmi dôležitý je aj rozsah poskytovaných asistenčných služieb a rýchlosť likvidácie poistnej udalosti. Iba pri rýchlom vybavení sa minimalizuje riziko, že bude potrebné do vybavenia opravy jazdiť v lete v MHD.

Blog

PZP a havarijné
poistenie
online
na 3 kliky!

PZP online
Havarijné online

Kontaktný formulár